Hoe onderscheid jij je van de “instantyogi”?

You are here: Home / Blog / Hoe onderscheid jij je van de “instantyogi”?

Hoe onderscheid jij je van de “instantyogi”?

14 december 2019

Leuk nieuws, ik sta vandaag in De Telegraaf bij het item “Kasboek”.
Eind februari organiseerde ik de Namasté Challenge daar deden 270 yogadocenten aan mee waarin ik vertelde dat het goed is om zichtbaar te zijn. Ik was heel zichtbaar want via Facebook ben ik benaderd door de Telegraaf en heb mijn verhaal gedaan.

Super spannend. Ik stond al eerder in het plaatselijke krantje, de Flevopost. Een streekkrant, de Stentor. en dan nu landelijk in De Telegraaf.
Maar mocht je meegedaan hebben met de Namasté Challenge en nog niet zichtbaar genoeg zijn probeer het dan. Iedere stap op jouw yoga ondernemers pad is een stap al is deze nog zo klein. Ik hoop dat dit artikel je weer moed geeft om vanuit de bescheidenheid maar zichtbaarheid te gaan.

Ik heb zelf twee business coaches gehad en op dit moment doe ik in een besloten community mee met de online academy van Jeanet Bathoorn.
Ik ben sinds januari, één van de 120 ondernemers die meedoet met een jaartraject van Michael Pilarczyk. Het is goed om op de hoogte te blijven van wat er speelt op ondernemersgebied.
Doormiddel van een motivatiebrief, waar mijn missie in vermeld stond, werd ik toegelaten. Mijn missie voelt voor mij zo sterk dat deze ook echt helder is voor mij.
In deze groep zitten ondernemers met tonnen omzet per jaar zelfs met een paar miljoen. Dit was dan ook de reden dat er bij de eerste samenkomstdag een accountant was die vertelde dat het goed is om te zorgen dat je winst in je bedrijf blijft zitten en het goed is om jezelf zo min mogelijk salaris te geven of aan andere dingen op te maken.

Door de winst in je bedrijf te laten wordt ook je solvabiliteit beter. Dit is een getal dat de verhouding tussen vreemd vermogen (bijvoorbeeld lening) en eigen vermogen (bezittingen en banksaldo) aangeeft. Banken vinden dit een belangrijk getal wanneer je komt voor een lening, maar ook accountants worden blij van een goede solvabiliteit.

Ook voor je liquiditeit is je winst in het bedrijf laten beter. Dit geeft namelijk aan dat je op korte termijn aan je betalingsverplichtingen zoals huur of hypotheek en leningen kan voldoen.
Daarom is het goed om horizontaal naar je winst- en verlies rekening te kijken in plaats van verticaal.

Als je van plan bent om ooit je bedrijf te verkopen dan is de verkoopprijs grof weg gezegd de winst van het laatste jaar keer tien.


De accountant vertelde dat een klant van hem, omdat hij 25 jaar bestond met de zaak, naar Zuid Europa was gegaan met zijn team. Dit reisje kostte 25.000 Euro.
De klant verkocht het jaar erop zijn bedrijf maar de verkoop van zijn bedrijf leverde hem, dankzij het reisje, 10 x 25.000 minder op. Dus 250.000 Euro. Dit werd een duur reisje! Dit gaat natuurlijk om grote bedragen.
Is het dan wel van toepassing op kleine zelfstandigen? Ik heb ook een boekhouder omdat zij meer weet over cijfertjes dan ik. Ik weet meer over yoga dan zij. Ieder zijn vak. Een boekhouder kan je altijd vertellen wat het beste is voor jou.Zelf houd ik mijn winst in mijn bedrijf. Ik investeer in nieuwe materialen of in mezelf qua yogakennis of qua ondernemerskennis en in mensen die al verder zijn qua ontwikkeling dan ik. Zodat ik er echt van kan leren.
Het lerarensalaris van de basisschool waar ik werkte maak ik nu aan mezelf over als salaris vanuit De Yogaboerderij. Zodat het geld en dus de winst in mijn bedrijf blijft.
Michael Pilarczyk heeft als ondernemer hoogtepunten gehad, maar ook diepe dalen. Hij vertelde dat je als ondernemer altijd voorbereid moet zijn op een hagelbui die op een mooie zonnige dag in mei al je gewassen kapot maakt.
Hij gaf aan dat hij van zijn mentor heeft geleerd dat het belangrijk is om minimaal zes maanden salaris achter de hand te hebben voor een noodgeval. Jouw hagelbui.
Dus behoud je winst zodat je een buffer hebt. Geld hebben is minder zorgen en biedt mogelijkheden!

Turnover is vanity
Profit is sanity
Cash is reality

Iedere stap in het ondernemersschap is spannend, net als dat ik nu in de Telegraaf sta. Alle kleine stappen bij elkaar worden grote stappen. Aks ik nu terug kijk heb ik flinke stappen gezet. Op de bijeenkomst kwam ik ook Birgit Luijk tegen. Zij verzorgt drie gave bonuslessen over Facebookmarketing bij de online training “Van Bijbaan naar Bedrijf”.

Sommige yogadocenten mailen me en schrijven dat ze met het traject gaan meedoen als ze weten wat ze precies willen. Maar ook dit leer je in de online training. We gaan kijken naar jouw ideale klant en jouw missie. Als je missie helder is gaan er deuren voor je open. Je weet wat je te doen staat. Je communiceert het ook makkelijker naar buiten toe.
Zelf zie je het niet. Jouw kwaliteiten zijn jouw blinde vlek. Net als de kwaliteiten wordclouds tijdens de Namasté challenge. Daarom is het zo fijn dat er nu al veel enthousiaste deelnemers zijn die met de online training mee gaan doen. We vormen buddy’s zodat we elkaar helpen. Als yogadocent ben je vaak een éénpitter en vind je het wiel uit. Het is zo fijn om te sparren in een community met elkaar waarin we elkaar steunen en upliften.De online training is voor jou als je al weet wat je wil maar dit kan veranderen doordat je nieuwe inzichten krijgt. Maar zeker ook voor mensen die nog niet weten welke kant ze precies op willen met hun yogakennis.Deze week was in het nieuws dat er veel yogadocenten een burn-out hebben. In 2008 waren er 400 yogadocenten en nu ruim 11.000 in Nederland. “Lage lonen, weinig begrip van eigenaren, weinig contact met studenten, veel concurrentie en een hoge prestatiedruk: het leven van een fulltime yogadocent valt niet mee. Beginnende docenten nemen al gauw te veel hooi op hun vork. Het aantal lessen opschroeven is namelijk de enige manier om van yoga je baan te maken waardoor een burn-out op de loer ligt.” Aldus de schrijfster van dit artikel.Maar wat maakt jou uniek? Waarom moeten mensen bij jou zijn? Waarom doe jij wat je doet? Waarom doe jij het op die manier? Wat maakt jouw manier van lesgeven zo speciaal? Ben jij die één in een dozijn/instantyogi? Of onderscheid je jezelf ergens in? Hier ga ik je allemaal bij helpen.

Namasté,

Corine van Zoelen
www.deyogabusinesscoach.nl
info@deyogabusinesscoach.nl

“Van Bijbaan naar Bedrijf in een afzienbare periode? Met de Namasté-methode.”

Hier vind je me op instagram, LinkedIn, Facebook, youtubeen twitter.

Deel deze pagina, dank je wel!
CONTACT
close slider
Corine van Zoelen

stuur mij een mail (klik):
info@deyogabusinesscoach.nl

of bel me op (klik):
06-51874415

 

1
App me op...
App me of spreek in!