Organiseer jij ook een Yoga retreat?

You are here: Home / Blog / Organiseer jij ook een Yoga retreat?

Organiseer jij ook een Yoga retreat?

16 januari 2020

Onlangs vroeg in een Facebookgroep een yogadocent voor een leerling om een yogaretreat. Er kwamen mega veel reacties van legio yogaretreats. Maar wat maakt jouw retreat nu zo bijzonder?
Wat is een goed yogaretreat?
De leraar? De groep? De vorm van yoga? de locatie? het weer?
Je zult maar een week weg zijn met een docent die op de foto leuk leek maar in real live echt niet prettig in de omgang is of een groep waar geen klik is met elkaar?
Is het yoga in combinatie met wandelen, schilderen, mantra’s chanten of met kickboksen?
Welk land? Warm of koud? Er zijn natuurlijk ook vele mogelijkheden
Is er niet teveel keus? Hoe komt het dan het ene retreat vol zit en de andere moet heel veel moeite doen en gaat met 2-3 leerlingen op pad en moet er bijna geld op toeleggen. Waar moet een goed yoga retreat aan voldoen?

1. Het is belangrijk dat je weet in welke land / plaats jij je prettig voelt.
2. Een perfectie locatie waar je het aantal personen waarin je les wil geven goed bereikbaar is.
3. Dat er een mogelijkheid is dat mensen ook een één persoonskamer kunnen boeken.
4. Dat je helder hebt welke stijl je wil geven en welke leerlingen daar van houden. Dus dat je weet wie jouw ideale leerling is.
5. Dat je al een groot netwerk hebt / mailinglijst hebt / genoeg mensen die jou al een tijdje volgen.
6. Zorg dat je genoeg deelnemers hebt om uit de kosten te komen.
7. Doe speciale promoties. Early-Bird, Bring a friend, eventueel gratis yogamat / welkomsdrankje / massage etc
8. Maak een duidelijke indeling van wat ze kunnen verwachten. Yogalessen, vrije tijd, eventuele excursies, wel of geen alcohol, wat is inculsief/exclusief in de prijs etc.
9. Zorg dat iemand mooie foto’s en eventueel een video maakt voor een volgende keer te gebruiken als promotie materiaal.
10. Vraag na afloop feedback en reviews

Maar het allerbelangrijkste vind ik dat je weet dat je geen reisorganisatie bent. In mijn tijd als reisleider heb ik vele dingen gezien. Busongelukken, vertragingen met vliegtuig, failliete vliegtuigmaatschappijen of vliegtuigen die aan de ketting lagen op Schiphol en niet meer mochten vliegen. Mensen die met hun jeep het ravijn in zijn gereden, voedselvergiftiging, iemand die verkeerd uit glee bij het zwembad en vervelend terecht kwam met allerlei gevolgen.
Maar wie stellen zij aansprakelijk?
Dat is degene bij wie ze de reis hebben geboekt. De organisator gaat dit dan verhalen bij de locatie of het lokale agentschap, de vliegtuigmaatschappij of de busmaatschappij.

Een reisorganisatie is aangesloten bij SGR en ANVR en zorgt ervoor dat, mochten er problemen zijn, naast zaken die je uiteraard kunt verhalen bij de reisverzekering dat ze daar terecht kunnen.
Heel veel yogadocenten zijn zich hiervan niet bewust. Natuurlijk wil ook ik me niet laten leiden door angst en ga ik er vanuit dat het goed gaat. Maar mocht het fout gaan dan ben jij, als organiserende partij aansprakelijk.

Ik heb ook yogaretreats gegeven en heb de reis laten regelen door een reisorganisatie die ook weer zijn lokale agenten heeft op de plaats van bestemming.
Ik heb yogales gegeven via yogacruise.nl . Je geeft les aan boord van een schip en je krijgt een bedrag voor iedere leerling waaraan je les geeft.  En adhv de grootte van de groep wordt bepaald wat jouw bijdrage is voor de vlucht en het verblijf. Ook zij zijn aangesloten bij SGR en ANVR.

Yoga Business Retreat
Zelf  heb ik in oktober 2018 ook een yoga business retreat in Madeira gegeven.
Ik kondig het aan, yogadocenten boeken het direct bij de reisorganisatie en en dus niet bij mij. De reisorganisatie huurt mij in om met de yogadocenten aan het werk te gaan en op een afstand te werken aan hun bedrijf.

Let op, als je een pakketprijs aanbiedt. Dus bijvoorbeeld één prijs voor accomodatie en yogalessen dan gelden hiervoor andere voorwaarden dan wanneer je dit splitst als een samengestelde reis. De deelnemers betalen de accomodatie dan los aan de eigenaar/verhuurder en apart aan jou voor de yogalessen. Het is altijd belangrijk om te kijken wie is waarvoor verantwoordelijk als het fout gaat.

AVG:
Er is veel te doen over de AVG wet, mijn privacy verklaring is bijna klaar en zal ik dan ook volgende week mailen.
Hier kun je alvast een blogartikel “AVG wet voor yogadocenten” van me lezen wat ik in februari heb geschreven met daarin ook een link om heel gemakkelijk een privacy verklaring op te stellen.

Ik zie allerlei mailtjes voorbij komen waarin gevraagd wordt of je de lezer zich opnieuw wil aanmelden voor een nieuwe mailinglijst.
Mijn mailingsysteem loopt via Autorespond en zij schrijven hier het volgende over:

Maar is het echt nodig om iedereen opnieuw toestemming te vragen? Ik heb me de afgelopen weken in dit onderwerp verdiept en ontdekte dat de meningen uiteenlopen. De Autoriteit Persoons Gegevens zei: ‘ja, dat moet’, toen ik deze instantie belde.

Mr.ir. Arnoud Engelfriet, ICT-jurist, gespecialiseerd in internetrecht, zegt: Het klopt dat de AVG strenger is dan de huidige wet waar het gaat om toestemming, maar wie nu werkt met heldere, vrijwillig gegeven opt-ins voor nieuwsbrieven zal daar weinig last van hebben. 

Ook andere deskundigen zeggen dat opnieuw toestemming vragen niet hoeft als je altijd gewerkt hebt op het niveau van de ‘GDPR-standaard’. Dat wil zeggen: Je mailt alleen nog aan mensen die vrij, specifiek, geïnformeerd en ondubbelzinnig toestemming hebben gegeven. Dat kan ook mondeling zijn en met enkel of dubbel optin verkregen.

Dus met andere woorden, als er mensen op je mailinglijst staan en je kunt aantonen sinds wanneer en je ze zelf de mogelijkheid geeft of ze nog wel of niet in een bepaalde mailgroep willen staan dan is dit prima.
Zlef heb ik mailtjes gekregen van Google, Facebook, KPN etc en ook deze grote bedrijven vragen niet of ik me opnieuw wil aanmelden. Ze tonen me een link naar de nieuwe privacy verklaring en een link naar waar ik mijn persoonlijke gegevens kan aanpassen.

Over het mailen en toestemming vragen zijn twee kampen in AVG land en nog steeds veel onduidelijkheid. Aangezien mijn mailingsysteem via een Nederlands bedrijf, Autorespond loopt en zij juristen hebben ingehuurd. Ga ik voor nu vanuit van wat zij zeggen. Mijn privacy verklaring is bijna af. Ik zal deze volgende week aan je mailen.
Maar let op als disclaimer wil ik hierbij nog vermelden dat dit mijn interpretatie is van wat ik gelezen heb en dat ik geen rechten heb gestudeerd. Als je dus echt 100% zeker wilt zijn dat je website en e-mailmarketing aan alle eisen voldoen, schakel dan een advocaat in die is gespecialiseerd in privacyregelgeving.

Fijne dag!

Namasté,

Corine van Zoelen
www.deyogabusinesscoach.nl
info@deyogabusinesscoach.nl

PS: VOOR HET HUIDIGE AANBOD VAN BIJBAAN NAAR BEDRIJF KLIK HIER.

VOOR HET HUIDIGE AANBOD VAN YOGADOCENT NAAR ONLINE YOGADOCENT KLIK HIER.

“Van Bijbaan naar Bedrijf in een afzienbare periode? Met de Namasté-methode.”

Hier vind je me op instagram, LinkedIn, Facebook, youtubeen twitter.

Deel deze pagina, dank je wel!
CONTACT
close slider
Corine van Zoelen

stuur mij een mail (klik):
info@deyogabusinesscoach.nl

of bel me op (klik):
06-51874415

 

1
App me op...
App me of spreek in!