134 | Clubhouse

26 februari 2021

In deze uitzending, van het podcast kanaal van DE YOGA BUSINESS COACH, geef ik je waardevolle tips om te starten met Clubhouse.

Ik heb een super interessant pauwertalk gegeven over Clubhouse waarbij ik uitleg geef over clubhouse en een presentatie geef. Aanmelden voor de opname CLUBHOUSE INZETTEN VOOR JE BEDRIJF VIA DEZE LINK.

Ik heb al eerder geschreven over Clubhouse. Deze app is op dit moment populair.

Deze app bestaat alleen maar uit audio. Dus geen teksten of video’s. Alleen audio.

De app is sinds vorig jaar maart actief maar sinds januari ook in opmars in Nederland.

Ik zit er sinds 13 januari op en ben nog in de ontdek fase.

De app heeft ook iets spannends want je komt er alleen maar in als je een uitnodiging krijgt van iemand. Zonder uitnodiging, geen toegang. Ik heb begrepen dat uitnodigingen in Amerika een paar honderd dollar waard zijn omdat ze er zo graag in willen. De app is op dit moment alleen maar toegankelijk via een Iphone of Ipad.

Iedere keer als je een room organiseert krijg je extra invites en komen er meer mensen in. Het is een soort van live podcast waar mensen ook vragen kunnen stellen aan de persoon die een room organiseert.

Wat is Clubhouse nu precies?

Vroeger, ik ben geboren in 1971, ging ik wel eens in mijn studententijd naar een grote discotheek in het oosten van het land met vrienden. Daar waren diverse zalen met hun eigen stijl muziek.

Je had een bruin café achtige sfeer, disco muziek, Nederlandstalig, house muziek etc. Het gebouw was het zelfde maar de muziek en het publiek in de zaal was anders.

Zo is dit ook bij Clubhouse, er zijn vele rooms met allemaal diverse onderwerpen.

Je geeft van te voren je voorkeuren aan. Je kan kiezen uit oa sports, beauty, wellness, entertainment, techniek, netwerken et cetera. In iedere room zit en host en soms een co host/moderator. Ze staan op het “podium” en spreken.

Een moderator kan ook iemand op het podium uitnodigen en mensen muten en onmuten.

De app is nog een bèta versie uitvoering dus het kan zijn dat je eruit gegooid wordt en dan is het fijn dat de moderator de room kan laten draaien.

Als ze spreken komt er een zilverkleurige ring om hun profiel.  Het is dus alleen spreken. Je kunt terwijl je aan het koken bent, wandelen of nog in je pyjama zit meedoen. Niemand ziet je. Alleen de profiel foto. Zorg dan ook dat die duidelijk is en er uitnodigend uitziet. Daar kom ik later nog op terug. Als je een vraag wilt stellen is het mogelijk om een handje op te steken en kan de host je op het “podium” halen. Iedereen die in de room is luistert met je mee.

Het is vergelijkbaar met tieners ( ik spreek voor mijn eigen kinderen) die een online les volgen en allemaal hun beeld uit hebben staan zodat er alleen een foto in beeld is en er alleen audio aanstaat. 

Je ziet precies wie er allemaal in de room is dmv hun profielfoto’s. Het is dus niet mogelijk om stiekem in een room mee te luisteren.

Op dit moment zitten er vooral nog veel andere ondernemers op, dit is vaker zo met nieuwe social media kanalen en later komen de klanten/leerlingen. Het is goed om op dit moment het kanaal te verkennen en kijken of het ook echt iets voor jou is.

FOMO:

Clubhouse speelt in op FOMO, fear of missing out. Je moet live aanwezig zijn om jouw artiest, bekende acteur, ondernemer, leraar te volgen en vragen te stellen. Als je zorgt dat je interessante onderwerpen bespreekt is het een laag drempelige manier om te zorgen dat luisteraars bij je room aanhaken. Ze leren je op deze manier kennen.

Doordat ze op je foto klikken komen ze op je profiel en zien ze je BIO. Het is dan ook belangrijk om je BIO zo helder mogelijk te omschrijven zodat iedereen ziet wat je doet.

BIO Clubhouse:

Maak een account aan op je eigen naam. Met die naam sta je ook in de contact lijst van je vrienden en klanten zodat ze je makkelijker vinden.

Ik had mijn account aangemaakt met mijn naam maar er ging iets fout zodat ik nog een account moest aanmaken en uiteindelijk heeft deze de naam @yogabusiness gekregen. Het woord coach kon er niet meer achter ivm het aantal tekens. Dit is balen maar leer van mijn “fouten”.

Zorg voor een duidelijke profielfoto. Zodat je hoofd goed in beeld is. Ik had eerst mijn profielfoto waar ik mijn hand onder mijn gezicht heb. Doordat de foto zo klein is heb ik besloten om een andere foto te gebruiken. Het zag er best vreemd uit met die hand in beeld.

Sommige gebruikers maken een gekleurde rand om hun profielfoto zodat ze meer opvallen.

Als je je BIO schrijft is het belangrijk dat je direct ziet wat je doet. De eerste drie zinnen is wat mensen als eerste zien. Als mensen dan je profiel verder uitklappen zien ze de rest.

Het is mogelijk om je Instagram of Twitter profiel te koppelen aan je Clubhouse profiel. Hierdoor groeien beide kanalen. Vermeld bij je omschrijving waar mensen je aan herkennen, waar je uniek in bent, de titels van je online programma’s of de titel van je boek of podcast.

Vermeld ook je website. Zelf heb ik ook een belletje in mijn profiel geplaatst zodat als volgers op het belletje klikken ze een melding krijgen als ik live ga.

Sowieso is dit de eerste app die ook zoekt op emoticons. Dus zorg dat deze ook in je BIO staan. De Nederlandse vlag is helder als je je op Nederlandse markt richt. Vermeld dan ook het woord Nederland in je Bio.

Het is goed om een CTA, Call tot Action te vermelden in je BIO.

Deel een mogelijkheid om gratis video’s of een ebook bij je aan te vragen. Jou te volgen op een ander social media kanaal of naar je podcast te luisteren.

Zorg dat je op alle kanalen hetzelfde uitstraat qua profielfoto, huisstijl, sfeer en wat jij interessant vindt. Kortom wat is belangrijk voor degene die op je bio klikt om te zorgen dat ze je willen volgen, vaker in je room zijn en je opzoeken op Instagram/Twitter.

Pitch op Clubhouse:

Als je uitgenodigd wordt op het podium om een vraag te stellen is het goed dat je jezelf kort voorstelt. En met kort bedoel ik ook heel kort. Je naam, je bedrijf en wat je doet.

Mijn pitch is ‘Mijn naam is Corine van Zoelen, ik ben Yoga Business Coach en begeleid yogadocenten met het online ondernemersschap door het ontwikkelen van een online yoga/coach programma met een template voor hun eigen online platform en technisch support.’

Pingen op Clubhouse:

Mocht je zelf een room organiseren dan deel je deze met je volgers doordat het op de kalender komt te staan. Als je in de room zit nodig je je volgers uit door op het “+” teken te klikken.

Als je als luisteraar in een room zit kun je ook mensen uitnodigen een “+” teken te klikken.

Dit noemen ze “pingen”.

Als je een room bent gestart en er komen mensen in dan kun je hen natuurlijk ook vragen om mensen te pingen om in de room te komen zodat je meer luisteraars krijgt.

De eerste stap op Clubhouse:

Ik vond het best spannend om mijn eerste room te starten. Ik deed het samen met een collega ondernemer/vriendin. Van te voren hadden we afgesproken wat we zoal aan elkaar zouden vragen en dat er mensen op het podium mochten komen maar stel dat er geen vragen zouden zijn vanuit het “publiek” dan konden we dus zelf aan de slag met onze vragen. Ook hadden we onze whats app open staan op onze laptop zodat mocht er iets zijn wat we elkaar wilde vertellen dit kon via whats app. Gelukkig was dit niet nodig. Maar gaf wel rust.

Je kunt ook starten met een gesloten room. Dan kies je de mensen uit die je er graag in wil hebben. Dit voelt misschien iets minder spannend.

Ook ik had van die stemmetjes in mijn hoofd “Straks start ik een room en is er niemand en staat ook raar.” Het voordeel ervan is dat als niemand in je room is , niemand heeft gezien dat er niemand in de room is.

Het is met alles. Neem die eerste stap en kijk wat het je brengt en of je het leuk vindt.

Alles wat je deelt wordt gehoord door de mensen in de room. Het vervliegt net als ouderwetse radio, of net als stories die na 24 uur verdwijnen dus mocht het niet goed zijn is er geen haan die er naar kraait.

Room starten op Clubhouse:

Als je een room aanmaakt geef deze dan een naam. Zorg voor een interessante titel en plaats een Nederlandse en Belgische vlag als je op de Nederlandstalige markt zit. Je kunt je room delen in andere social media kanalen net als Instagram.

Je hebt een verdeling in de room. Bovenaan staan de mensen die op het “podium”staan.

Daaronder de mensen “followed bij speaker” en daaronder “others in the room”. Met hoe meer mensen je bevriend bent , deze te meer mensen staan boven aan “followed bij speaker”.

Aantal volgers laten groeien:

Hoe meer jij aanwezig bent op de app, een vraag stelt op het podium en mensen geïnteresseerd zijn in jou en naar je profiel gaat des te meer volgers zul je krijgen op Clubhouse maar ook op Twitter of Instagram als je die gekoppeld hebt.

Als je een room leidt als host vraag dan ook of ze je willen volgen op andere kanalen.

Feesthoedje:

De mensen die korter dan een week op Clubhouse zitten hebben een feesthoedje, ze zijn net nieuw dus nog in de ontdek fase. Geef ze een welkom gevoel en help ze door duidelijk te zeggen hoe het er aan toegaat in een room.

Je zit erin en dan?

Als je op Clubhouse zit ga je mensen volgen. Je kunt ze zoeken via het vergrootglas op naam, op interesse en op Club. Ik kom later terug hoe je een eigen Club start.

Kijk met wie jij graag een room wil starten. Je kunt ook kijken bij de persoon die jij volgt wie hem/haar nog meer volgt. Ze hebben dezelfde interesse als jij dus wellicht interessant om hen ook te volgen.

Onderwerpen:

Je kunt een Q en A organiseren voor jouw doelgroep, een geleide visualisatie geven, een audio yogales, een collega uitnodigen, iemand waarmee je graag in gesprek gaat en interessant kan zijn voor de andere mensen in jouw room. Wees creatief en kijk bij yogadocenten die je voorgingen uit Amerika en of hun manier je aanspreekt.

Eigen club aanmaken:

In een Club volg je geen mensen maar een bepaald thema.

Je moet 3 rooms organiseren in 3 weken achtereenvolgend op Clubhouse en dan kun je een eigen Club aanvragen. Een Club is vergelijkbaar met een Facebookgroep. Mensen kunnen je club volgen en lid worden. Als lid kunnen ze ook andere mensen van Clubhouse nomineren en een room starten in jouw Club. Er zijn op dit moment heel veel aanvragen voor een Club. Het duurt nog even voordat ze allemaal zijn goedgekeurd.  Dat is ook een van de redenen dat je op dit moment van schrijven geen Club kunt aanvragen.

Nadeel van Clubhouse:

Elk voordeel heeft zijn nadeel dus het live aanwezig zijn heeft ook een nadeel. Wat ik al eerder aangaf. Clubhouse speelt in op FOMO, fear of missing out. Je moet live aanwezig zijn om jouw artiest, bekende acteur, ondernemer, leraar te volgen en vragen te stellen.

Als online ondernemer wil je dat social media voor je werkt zonder dat je er veel tijd aan kwijt bent. Doordat het alleen live is voor jezelf en voor de mensen die luisteren kost het je tijd.

Het is verslavingsgevoelig. Ik heb al van meerdere mensen gehoord dat ze er nu al aan verslaafd zijn. Dus houd je eigen schermtijd in de gaten. Dit komt omdat ze het zo leuk vinden. Is het dan een gezonde verslaving? 

Op Clubhouse speelt alles zich in het moment af. Wat ik al aangaf. het vervliegt net als ouderwetse radio. Het voordeel van online ondernemen is dat je je kennis en content op meerdere platvormen kan inzetten en het tijdloos is. Dus als dat je doel is dan is dit niet jouw nieuwe kanaal.

Kortom:

Je leert een nieuw social media kanaal door een ander te volgen, te kijken hoe een ander het doet. Wat je fijn of juist niet fijn vindt aan de manier en hoe jij het zou willen doen. Steek je hand op en laat jezelf zien op een  podium van een ander. Het belangrijkste is om zelf rooms te starten en ermee te spelen. Ga het gewoon doen en ervaren!

Leuk als je me ook volgt op Clubhouse, Corine van Zoelen @yogabusiness

Deel deze podcast met jouw socials, dank je wel!

Luister de podcast hier direct:
Of via deze mediakanalen:

wil jij ook zakelijk zijn in yoga?

CONTACT
close slider
Corine van Zoelen

stuur mij een mail (klik):
info@deyogabusinesscoach.nl

of bel me op (klik):
06-51874415

 

1
App me op...
App me of spreek in!