Wil je anders dan uurtje-factuurtje?

You are here: Home / Blog / Wil je anders dan uurtje-factuurtje?

Wil je anders dan uurtje-factuurtje?

17 maart 2021

IVM dit artikel en de vele vragen heb ik een GRATIS extra ingelaste pAUwertalk gegeven.
Ik leg je uit wat je zoal kan doen om LIVE online yogalessen te geven. En welke tools er bestaan.  Aanmelden voor de opname via deze link. Deel het met zoveel mogelijk yogadocenten en coaches!

Uurtje-factuurtje. Wikipedia schrijft het volgende:

Uurtje-factuurtje is een gebruikelijke wijze van factureren in de dienstensector, waarbij de hoogte van de factuur mede wordt bepaald door het aantal bestede uren.

Naar aanleiding van het blogartikel van deze week ‘Hoe ga je als yogadocent om met het coronavirus?’. Schreef wat je zoal kan doen als yogadocent nu met het corona virus door het geven van live online lessen en waarin ik aangaf dat dit een noodoplossing was om te zorgen dat.

  1. Je leerlingen les hebben en dit beter is voor hun weerstand en immuunsysteem.
  2. Jij als docent aan je verplichting voldoet en jij geen inkomstenderving hebt, want je huur loopt ook gewoon door.

Ik gaf aan dat dit een noodoplossing is voor nu, maar mocht je willen werken aan een inkomstenstroom op langere termijn dan is het interessant om niet deze vorm toe te passen want het is nog steeds volgen het uurtje-factuurtje principe.

Sowieso zitten startende ondernemers vaak aan een laag uurtarief als je uurtje factuurtje werkt.

Veel gehoorde redenen zijn:
“Ik ben starter”
“Als ik minder vraag dan krijg ik meer klanten/leerlingen en loopt het daarna vanzelf wel”
“Ik doe het niet voor het geld”
Als je het niet voor het geld doet, dan is het vrijwilligerswerk. Dit is ook prima. Er zijn heel veel docenten die dit doen. Juist fijn naast je werk. Maar als je voelt dan je van je passie/yoga je werk wilt maken dan is het goed om deze geldminset aan te pakken en het ook voor het geld te doen. Dat maakt je een ondernemer. Met dit geld kun je weer andere mooie dingen doen. Op vakantie met je gezin, comfortabel wonen, delen met een goed doel of hulp inschakelen voor in huis.

Als je eenmaal een prijs hebt bepaald is het ook lastig om deze te verhogen.
Vaak doen ondernemers dit op een vast tijdstip. Zoals per 1 januari.
Het vergt vaak uren, weken denkwerk om de lesprijs met 0,25 cent te verhogen. Dit is heel lastig. Waarom? Omdat je je klanten kent.
Het is veel makkelijk om een workshop te verhogen. Je weet nog niet wie zich gaat aanmelden.
Dit is minder spannend dan een vaste klant die wekelijks komt.

Ik kreeg nav het uurtje-factuurtje principe enkele vragen op Facebook en in de mail:

“Als je lesgeeft, geef je toch per definitie volgens het uurtje-factuurtje principe les?”
“Hoe kan ik als docent anders werken dan uurtje-factuurtje?”
“Wat is er nog meer mogelijk?”
“Als freelancer geef je toch altijd tijd in ruil voor geld? Het ligt aan je uurtarief wat je vraagt of het rendabel maakt of niet.”

Ik ken veel freelancers en die niet werken volgens uurtje factuurtje. Ik werk ook niet op deze manier. Dit heeft niets met uurtarief te maken. Het is een andere manier van denkwijze, kijken naar je bedrijf en keuzes maken qua ondernemen.

Het is zo dat we zijn opgegroeid met het feit dat je naar je werk gaat. Je werkt 8 uur en je krijgt betaald voor die 8 uur. Je ontvangt je salaris op basis van de tijd dat je gewerkt hebt. De meeste yogadocenten, masseurs, coaches, therapeuten werken ook zo. Ze berekenen een uurtarief en vragen dat per uur.
Als in een week 40 uur zit om te werken dan heb je maar een aantal declarabele uren waar je geld voor kan vragen. De uren die je kwijt bent met administratie, marketing, netwerken, intake gesprekken etc krijg je niet betaald.

Je kunt maar een aantal uren declarabel werken. Qua coachsessies, privélessen, groepslessen, workshops etc.
Er zitten maar een maximaal aantal uren in de week.
Er kunnen maar maximaal zoveel lessen en sessies gegeven worden in een week.
Er kunnen maar een maximaal aantal leerlingen in één les in je ruimte.
Er kunnen maar een maximaal aantal workshops gegeven worden in een maand.
Er zit dus altijd een maximum aan je inkomen.
Als een goede freelancer á 100 euro per uur moet je 1000 declarabele uren maken in een jaar om 100.000 omzet in een jaar te halen.
Als je 45 weken aanhoudt ( 7 weken vakantie) dan zijn dit iets meer dan 22 uur. Deze verdeel je over 5 werkdagen.
Dit wordt dan 4,5 uur privélessen/groepslessen per dag. Of 4,5 klanten per dag als je 1 op 1 of 1 op een groep zou werken. Dus je moet veel uren draaien naast de andere uren van administratie, marketing, belasting et cetera.

Als je zorgt dat je een online programma maakt kun je deze aan 1, 10, 100 of 1000 personen verkopen.

Er is geen maximum aan je inkomen.
Je kunt goedkopere programma’s maken voor de massa of duurdere programma’s maken voor een selecte groep.
Je hebt 10.000 mensen nodig voor een programma van 10 euro voor 100.000
Je hebt 1000 mensen nodig voor een programma van 100 euro voor 100.000
Je hebt 100 mensen nodig voor een programma van 1.000 euro voor 100.000
Je hebt 10 mensen nodig voor een programma van 10.000 euro voor 100.000
En ik houd nu 100.000 aan maar je kunt hier uiteraard ook boven komen.

Denk je wie gaat er 10.000 betalen voor een programma van mij? Nou ik kan je vertellen dat ik dit wel eens heb uitgegeven voor een programma. Want als het me vervolgens inzichten en ideeën geeft en ik haal de investering er dubbel en dwars uit dan is het een goede investering. Doe ik niets met de informatie uit zo’n programma dan is het een slechte investering.

Mijn eerste grote investering was 5999 Euro exclusief BTW. Maar ik heb hierna mijn omzet verdubbeld en die was veel meer dan mijn investering. Dus het was het waard. Daarna ben ik blijven investeren in mezelf en niet alleen in mijn kennis. De kennis moet goed zijn maar ondernemerskwaliteiten heb je nodig om jezelf neer te zetten als ondernemer en om je te profileren.

Je verhuurt jezelf dus niet voor je tijd, het uurtje factuurtje maar voor je kennis.

Dit kan in de vorm van diverse pakketten die je aanbied waardoor je niet meer bent te vergelijken met je concullega’s in de buurt of het maken van een online programma wel of niet in combinatie met live lessen of coaching sessies.
Bijkomend voordeel is dat prijzen verhogen in pakketten of voor een online programma veel makkelijker is. Dit kan het hele jaar door. Je kent je toekomstige klant nog niet en voelt er nog geen emotionele binding mee.  Net als die workshop die ik al eerder noemde.

En ben je net als velen die zegt: Yogalessen, massage, healing, coaching dat kan niet online. Dat is dit prima. Dat is jouw overtuiging. Ik zeg al jaren dat het wel kan.
Als voorbeeld heb ik:
Mijn coachprogramma’s van De Yoga Business Coach zoals voor bedrijfsvoering  ‘ Van Bijbaan Naar Bedrijf ‘ en het maken van een online programma ‘ Van Yogadocent Naar Online Yogadocent‘ .
Mijn yogaprogramma’s van De Yogaboerderij.
De healing /massage/tweelingziel/ manifestatie programma’s
van Ira Nagel van Namaste Café. 
Alleen al van haar Indiase hoofdmassage programma heeft ze er al meer dan 1000 verkocht. Moet je nagaan. Dit programma is 35 euro.  Zij heeft haar investering in mijn training er ook al lang uit!

Als je weet dat als je in een apparaat één euro stopt en er komt tien euro uit dan stop je er toch één euro in. Als mensen investeren in mijn online training of traject. Dan leren ze zoveel dat ze een echte ondernemers mindset krijgen, kansen zien, want er zijn super veel mogelijkheden online, komen ze in een nieuwe wereld, de online wereld, leren ze werken zonder het uurtje factuurtje principe wat ze vrijheid geeft en plezier.

Ik vind het zonde dat nog zoveel ondernemers hun ogen sluiten voor online ondernemen ivm diverse aannames.

Zoals “Je hebt geen persoonlijk contact. “
Ik heb juist heel veel contact met mijn deelnemers.

“Dat kan niet met mijn doelgroep/tak van onderneming. “
Jawel, echt alles kan online. Dit zie je met de voorbeelden hierboven. Als ik het kan, als Ira het kan en andere yogaondernemers en coaches en therapeuten die ik heb begeleid. Dan kan jij het ook!

Ik hoef je niet te overtuigen, dit wil ik ook niet. Als yogadocent wilde ik eerst ook iedereen overtuigen hoe fijn yoga is maar als de ander er nog niet klaar voor is dan komen ze toch niet. Dit is ook zo met online. Ik kan wel van de daken schreeuwen dat je leven  en je bedrijf er door gaat veranderen maar als je er nog niet klaar voor bent zie je het niet.
Je voelt vanzelf als je dit leest of  dit ook iets is voor jou  ja of nee.

Van Yogadocent Naar Online Yogadocent.

Wil je ook leren hoe je een online programma kan maken? Dit kan gaan over yoga, coaching , lifestyle, voeding noem maar op. Een gewone les kun je vinden op Youtube. Maar wat maakt jouw programma zo interessant dat mensen er voor gaan betalen? Ik denk hierin met je mee. Sinds 2015 maak ik al online programma’s die ik op de dag van vandaag nog steeds verkoop.  Vele docenten heb ik begeleid. Via 12 modules leg ik je stap voor stap uit wat je moet doen op jouw manier. Je krijgt een invulbaar template van een online academie en een salespagina, technische support en een hele fijne groep. Want je doet het niet alleen. We doen het samen.  Meer informatie voor het maken van een online programma vind je op deze site. https://www.vanyogadocentnaaronlineyogadocent.nl/

Heb je nog vragen mail me via info@deyogabusinesscoach.nl

Namasté,

Hier vind je me op INSTAGRAMYOUTUBELINKEDIN TWITTER, en FACEBOOK.

PS: Wil je werken aan jouw bedrijf (VAN BIJBAAN NAAR BEDRIJF ) of aan je online yogabedrijf ( VAN YOGADOCENT NAAR ONLINE YOGADOCENT )? Of liever samen met collega ondernemers in de BUSINESS SATSANG Mastermind?  Ik help je graag. 🙂

Deel deze pagina, dank je wel!
CONTACT
close slider
Corine van Zoelen

stuur mij een mail (klik):
info@deyogabusinesscoach.nl

of bel me op (klik):
06-51874415

 

1
App me op...
App me of spreek in!