Zet jezelf op de eerste plaats!

You are here: Home / Blog / Zet jezelf op de eerste plaats!

Zet jezelf op de eerste plaats!

1 augustus 2020

Het is maandagochtend.
Op zondag bekijk ik altijd wat er op de planning staat voor die week. Ik bekijk welke afspraken ik heb online en offline en wat ik zoal op mijn to-do lijst heb staan.

Dit zijn dingen die te maken hebben met mijn werk maar ook voor mezelf om te ontspannen.
Ik doe graag yoga maar dit doe ik in de ochtend, want als ik denk dat doe ik later wel dan komt HET moment niet. Dan staat er iemand aan de deur, komen de kinderen thuis uit school etc.  Dus ik heb voor mezelf een manier gevonden die voor mij prettig is. De ochtend is mijn moment voor mezelf. Daarna ben ik er voor mijn gezin en de deelnemers van mijn trainingen.

Zo heb ik deze week ook een afspraak bij de masseur. Dit omdat ik goed wil zorgen voor mijn lichaam en het me ontspanning brengt.

Het heeft mij tijd gekost om een manier te vinden om mijn week in te delen. Toen ik nog een baan had was het helder. Ik werkte van 8 tot half 6. Thuis deed ik vaak nog voorbereidend werk voor school of ik schreef rapporten et cetera. In de avond gaf ik yogales of ging ik zelf weg. In het weekend sporten van de kinderen of familiebezoek.
Nu ik zelfstandig ondernemer ben mag ik zelf bepalen wat ik doen. Dit geeft vrijheid maar ook een zoektocht naar  mijn eigen structuur. Zo ga ik de ene dag wel de deur uit en de andere dag niet. “vroeger” toen ik net ondernemer was dacht ik dacht ik de hele dag moest werken als mijn man ook op zijn werk was. Maar wie bepaalt dat? Ik was nu eigen baas, dus ik mag mijn eigen tijd indelen. Ik weet nu wanneer ik het beste werk en wanneer ik minder focus heb. Het is belangrijk om te weten wat voor jou het beste werkt.

Enkele tips voor jou om stucteer in je leven als yogaondernemer te vinden zijn:

Kijk wat jouw piek momenten zijn op een dag, in de week in de maand.
Dit kan afhankelijk zijn van je eigen cyclus of van de maan of van jouw energie niveau.
Onderzoek wanneer jij het beste bent in les voorbereiden, lesgeven , administratie of andere klusjes, huishouden et cetera.
Waar heb je focus voor nodig en doe je ook taken waar je focus voor nodig hebt op een moment in de dag dat jouw focus het aller best is.
Deel de week op in blokken. Zodat je één blok bezig bent met bepaalde taken en je meer rust ervaart. Als de ochtend jouw focus moment is gebruik deze dan ook zo. Als je in de middag minder focus hebt doen dan zaken die minder focus vragen. Onderzoek bij jezelf wat bij jou past. Er is geen goed of fout. Je kunt allerlei adviezen vragen maar doe wat bij jou en jouw energie niveau past.

Zoek een accountability partner. Zodat je een vinger aan de pols hebt bij elkaar.
In mijn trainingen adviseer ik ook om te zorgen dat je een buddy zoekt om samen mee te sparren.
Zo ga ik twee keer in de week met iemand wandelen. Gaan we dan samen? Nee want we wonen te ver bij elkaar vandaan. We wandelen beide alleen. Maar we sturen elkaar een appje als we naar buiten lopen. Als het stormt en regent, zoals vorige week en we gaan niet wandelen dan melden we ons netjes bij elkaar af. Maar het kan zijn dat de ander wel gaat wandelen en geen last heeft van de storm ivm de afstand.
Op deze manier zijn we elkaars stok achter de deur. Want het is zo makkelijk om als je lekker bezig bent “ even “ door te gaan en te denken ik ga zo wel.

Zoek gelijkgestemden om je heen.
Een netwerk is zo belangrijk, je kunt elkaar versterken. Als ik met een business coach in zee ga. Is het niet alleen de coach maar ook het netwerk wat voor mij belangrijk is. Ik vind het ook fantastisch om te zien dat de docenten in mijn netwerk elkaar niet zien als concurrenten maar juist elkaar versterken.
Iedere maandag ben ik in mijn gratis Facebookgroep aanwezig met de online Business Satsang. Dit is een moment dat je ook als yogadocent een vraag kan stellen die ik of iemand anders uit de groep kan beantwoorden. Zo zijn we er voor elkaar.

Plan ontspanning in.
Vanuit ontspanning krijg je de beste ideeën en is goed voor je gestel. Je energie niveau gaat omhoog en je staat steviger in je bedrijf.

Als yogadocent ben je ooit begonnen met yoga om een reden. Soms door drukte op je werk en in je gezin, een burn-out, een ontslag of heftige gebeurtenis in je leven. Noem maar op. Door het beoefenen van yoga kom je weer in contact met jezelf. Je ervaart de rust en denkt “dit moet iedereen weten”. Hier wordt vaak het zaadje geplant om te beginnen met een yogaopleiding. Er volgt een proces van persoonlijke ontwikkeling, yoga oefenen als “huiswerk” verdieping in de yoga filosofie en vele verdiepingsopleidingen.
Je krijgt vraag van je omgeving en je begint met lesgeven en je rolt in een eigen bedrijf.
Het wordt drukker en naast je eigen practice ben je volop bezig met je les voorbereiden, het maken van reclame, flyers uitdelen en ophangen, leerling administratie, schoonmaak van de ruimte, en allerlei andere ondernemerstaken die je op school nooit hebt geleerd.

Je komt zelf tegen, want jij bent je bedrijf. Net als dat je op de mat bent zo ben je in het dagelijkse leven. Dit is ook met je bedrijf. Het is een spiegel en vergroot alles.
Terwijl je bezig bent om te zorgen dat iedereen ontspannen is vergeet je jezelf en je balans is weg. Je hebt behoefte aan ontspanning en rust.

Practice what you preach. Zorg dat je jezelf niet voorbij loopt in je eigen bedrijf omdat er zoveel op ze afkomt. Houd grip op jezelf en je bedrijf.
Vandaar dat ik ook altijd een hele module besteed aan balans tussen werk en privé. Jij bent je bedrijf dus zorg goed voor jezelf. Probeer minimaal één keer in de week voor jezelf iets in te plannen qua me-time. Een oplaadmoment, zodat je er voor de ander kan zijn.

Zet jezelf op de eerste plaats.
Zonder jou geen yogalessen. Dus net als in het vliegtuig. Eerst het mondkapje voor jezelf daarna voor je kind.
Net als de appel, eerst al het water opnemen in de stam en daarna pas naar de takken en de appels. Want als alles naar de appels gaat, sterft de stam en dus de boom af.
Dit is niet egoïstisch. Juist als je goed voor jezelf zorgt kun je er voor de ander zijn.
Jij bent je bedrijf, dus zorg goed voor jezelf en indirect voor je bedrijf. Houd je energie level hoog.

Wees consistent.
Als je graag iets wil neerzetten. Begin er dan aan en houd het vol. Start met wekelijks een les geven. Ook al heb je in het begin weinig leerlingen, Houd vol.  Soms is het ook een test van het universum om te kijken of jij dit echt graag wilt. Deel ook je doelen. Als je consistent je doelen deelt zul je zien dat je na een jaar heel veel hebt bereikt. Maar alles kost tijd. De hoofdstand lukte ook niet in één keer. Leren fietsen en autorijden ook niet.  Rome is ook niet in één nacht gebouwd. Werken aan je bedrijf kost tijd en neem hiervoor ook de tijd voor. Het gras gaat niet harder groeien door eraan te trekken.
Ondernemen kost ook tijd. Geef jezelf die tijd, stapje voor stapje. Je gaat zelf door een proces en je bedrijf hierdoor ook.
Met kleine doelen per week. Zet jezelf op de eerste plaats. Zorg dat je een moment voor jezelf hebt.

Noteer voor jezelf vanaf nu iedere maandag.
Één taak wat je gaat doen voor jezelf qua ontspanning, en drie yogadoelen voor je yogabedrijf.

Stories:
Op dit moment begeleid ik vier yogadocenten heel intensief tijdens de Business Satsang, de mastermind groep voor yogadocenten. Iedere maandag stemmen we af op de nieuwe week die voor ons ligt en maken we doelen.

Ik nodig je uit om ook iedere maandag mee te doen via mijn stories op Instagram.
Ik heb een template en zal deze op maandag plaatsen zodat jij ook je doelen helder hebt iedere week.
Heb je geen Instagram of weet je niet hoe het werkt, vraag dan mijn gratis ebook met instagram tips aan.

Dit alles maakt mij anders dan een andere business coach. Naast de kennis van yoga en dat ik meedenk met de inhoud van je bedrijf blijf ik ook hameren op het feit dat als jouw energie niveau niet goed is het ook niet goed gaat met je bedrijf.

Voor nu raad ik je aan om in je stories te delen wat jouw doel voor je zelf en je yogadoelen zijn zodat je voor jezelf een stok achter de deur hebt en dit een reminder is voor jezelf.
Tag mij in je stories zodat ik jouw doelen ook kan delen.

Namasté,

Hier vind je me op INSTAGRAMYOUTUBELINKEDIN TWITTER, en FACEBOOK.

PS: Wil je werken aan jouw bedrijf (VAN BIJBAAN NAAR BEDRIJF ) of aan je online yogabedrijf ( VAN YOGADOCENT NAAR ONLINE YOGADOCENT )? Of liever samen met collega ondernemers in de BUSINESS SATSANG Mastermind?  Ik help je graag. 🙂

 

Deel deze pagina, dank je wel!
CONTACT
close slider
Corine van Zoelen

stuur mij een mail (klik):
info@deyogabusinesscoach.nl

of bel me op (klik):
06-51874415

 

1
App me op...
App me of spreek in!